Sídlo klanu Onyx


Příspěvek byl publikován v rubrice Bronx. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Odpovedať

9 Komentáře zapnuto "Sídlo klanu Onyx"

Geraldine Gael Berengar
Člen

(Z klubu zamířila rovnou domů. Jejím domovem bylo sídlo klanu Onyx. S Matthyasem zde samozřejmě nežila sama. Upíři zde měli svoje zázemí, ať už jako členové klanu, kteří sem chodili s různými záležitostmi za vůdcem, nebo jako členové téhle jedné velké domácnosti. Dokonce i Lucy zde měla svůj pokoj. Ač tento dům byl velký, nebyl zase tak obrovský, aby zde nepotkávala jeho obyvatele. A i tak jí většinou byli jedno. Chovala se povrchně a povýšeně, nikdo jí nestál za to, aby se mu otevřela nebo svěřovala. Samozřejmě nemohla počítat Matthiase, který jí byl ze všech osob tady nejbližší. Ujal se jí, když jí bylo jedenáct, zachránil jí život, i když ona sama si nebyla nikdy jistá tím, jestli to byl on a jeho klan, kdo zabil její rodiče a další členy covenu, nebo jestli to byl jiný klan. Nikdy se na to nezeptala a měnit to nehodlá. Matthias k ní byl tvrdý, ale měl samozřejmě i světlejší chvilky. Jestli ho brala jako otce? Ne. Její otec zemřel a ona Matthiase za svého otce nikdy nepřijala stejně jako on nikdy nepřijal ji jako dceru. Byl její chráněnec a ona jeho chráněnka. Dokázala ho definovat jako svou rodinu, vlastně jako jediného člena svojí rodiny, ale nebyl jejím rodičem. Jejich vztah byl zatraceně zvláštní, nikdy ho nedokázala přesně definovat a možná to tak zůstane do konce jejích dní, až se jednou rozhodne, že ji život už nebaví.
Ve svém pokoji se vysvlékla a dala si horkou sprchu. Vlasy si přitom sepla sponou navrch, aby si je nenamočila. Když vylezla, pořádně se upravila, zvolila černý overal s krajkovým vrškem

a vyrazila do malé soukromé jídelny, která dnes měla posloužit jen jedinému účelu, společné večeři s Matthiasem. Večeřeli tak každý pátek, jen oni dva. Usadila se ke stolu, byla tu první, takže musela počkat, až se Matthias ukáže, teprve poté mohli nosit na stůl.)

Matthias
Člen

Nocou sa rozprestierala temnota, v ktorej sa ozývali tie nepríjemne tlmené kroky. Z oboch strán ho obklopovali vlastné stvorenia. Vlastní upíri bažiaci po čerstvej krvi a hŕbe vnútorností väčšmi, než po hocičom inom. Odetí v čiernej a tmavomodrej, akoby snáď chcel splývať so samotnou, najhlbšou černotou. Však stále elegantný a nadradený ako vždy za každých okolností. Matthias. Miestny vodca klanu, ktorý sa práve vracal z queenskych hraníc štvrte, ktorú by najradšej vypálil do tla a premenil na trosky prachu a popola, aj s celou Braganzou. V dnešný večer z neho sršala len zlosť, hnev, nenásytnosť a ten najostrejší chlad, ktorý sa vám pri jedinom jeho pohľade zaryje do tela ako tisícky nabrúsených čepelí. Kroky sa naraz zastavia a ďalšie ho sprevádzajú ako na povel. Psy, ktoré si vycvičil, upíri, ktorých premenil sám, či na to niekoho poslal. Vždy verní, vždy oddaní, vždy skákajúci ako si on zmyslí. “Môžete odísť.” Prenesie bez akéhokoľvek určitého tónu, v sekunde sa odvracajúc a pomaly pokračujúc ďalej predsieňou. “A odkážte Rafaelovi, že ak ho tu zajtra ráno neuvidím, jeho hlava bude do večera visieť na bráne.” Ani sa len neobťažoval zastaviť, či ešte zazrieť tie ich daromné, naničhodné tváre plné ničoho, než zbytočnosti a márnivosti.

Bez slova vojde do jednej z menších, súkromných jedální, ktorú dal sprvoti zriadiť na celkom iné účely. Dnes však slúžila len im dvom. Automaticky sa usadí za protiľahlý kraj stola, dávajúc tak personálu znamenie, že môžu nosiť na stôl jedlo ako každý, prekliaty piatok. Sprvoti sa len bezducho zaprie, zahĺbený zväčša do seba, než aby skutočne vnímal svoju spoločnosť, než aby na ňu čo i len… pohliadol. Veky to však nevydrží a jeho chladné, modré oči si napokon predsa len nájdu tie druhé, modrasté, vpíjajúc sa do nich priam v okamžiku, akoby to pre ne bolo jedinou, typickou činnosťou. Jeho pery sa pootvoria, no skôr, než by z nich niečo stihlo vyjsť, ho preruší ruka s tácom od červeného vína, spoza neho pokladajúc na stôl niekoľko drahých fliaš. V necelej stotine ju zdrapí v drvivom úchope vlastných prstov, div ju aj s podnosom neodtrhne. Mladšie dievča s desom v krvi sa mykne, jej koža sa začne triasť na tom vábivom, ľudskom mäse. “Kto ťa učil servírovať? Povedz mi… nech ho môžem zabiť aj s tebou.” Precedí značne otrávene pomedzi zaťaté zuby, šklbnúc ňou do opačnej strany a napokon jej zápästie uvoľňujúc, nútiac tak dievča, aby sa zosypalo na zem spoločne s vínom, ktoré sa zo sklenených fľašiek rozleje na perfektne vyleštený mramor. Letmo pohliadne na druhú ženu, ktorá sa pre vlastné bezpečie do situácie doposiaľ zasiahnuť neodvážila. “Predhoď ju upírom do salónika a prines niečo tvrdšie.” Mohla to byť jej sestra, jej dcéra, jej najlepšia priateľka, no i tak musela jeho žiadosť splniť do bodky. Všimol si to váhanie, to otáľanie, tú nechuť. “Hneď!” Mávne dlaňou, zapretý lakťami o povrch hrubého stola, na ktorom už pomaly začínalo pribúdať jedlo. Ako sa zdá, tieto slová ženu popoženú. Kývne hlavou a ako jej prikázal, “postará sa” o nebohú. “Ľudia…” vydýchne nonšalantne a konečne venuje veškeré svoje vnímanie Géraldine. “Čakala si dlho?” Spýta sa ležérne, ovšem, nevyzerajúc, žeby sa práve staral, či ho to skutočne trápilo.

Geraldine Gael Berengar
Člen

(Čekala sotva deset minut, než se otevřely dveře a sebevědomým krokem do nich nakráčel Matthias bez jediného slova. Ona nepohnula ani brvou. Tvářila se stejně tak nevzrušeně jako on. Někdy si i říkala, jestli jsou tyhle večeře potřeba. Většinou večeřela sama. Neřídila se programem upírů a Matthiase, protože byla smrtelnice a ať chtěla nebo ne, musela pravidelně jíst a udržovat své tělo v jisté harmonii, protože ne všechno zvládly jen kouzla a čáry. Někdy měla pocit, jako by ji i Matthiase tyto večeře otravovaly a unavovaly, jako by tento zvyk byl už přežitý. Ale koneckonců, byl to rituál, který oba dva dodržovali a ani jeden si nedovolil nepřijít, pokud nebylo nějaké neodkladné záležitosti, ale do té většinou byli zainteresováni oba dva. Někdy jen mlčky seděli a jedli, neprohodili ani slovo, nepozdravili se, jindy společně vedli vášnivé diskuze o různých věcech. Záleželo zrovna, jak se kdo z nich vyspal a jaký měl den. A Matthias zrovna nevypadal v té nejlepší náladě. A ona se cítila zrovna celkem rozverně. To mohlo dopadnout buď hodně dobře, nebo naopak až moc zle. Začali servírovat na stůl a Matthias se hned chopil příležitosti, aby mohl tyranizovat služebnictvo. Ne, opravdu nebyl v dobré náladě. Celou dobu mlčela, dalo by se říct, že se možná i kochala pohledem na trpící dívku. Druhá žena jen němě stála, byl jí vidět strach na očích, zřejmě si ty dvě byly blízké, nebo měla prostě jen strach, že by se jí mohlo stát to samé. Jejich pohledy se střetly, jako by její oči prosily Géraldine, aby promluvila, aby se přimluvila za mladou dívku, která měla skončit jako potrava pro krvelačné upíry v salónku. Géraldine jí její pohled opětovala protáhlým obličejem a pokrčením rameny. Neměla zájem něco na situaci měnit. Když bylo drama u konce, tak se Matthias rozhodl, že už mu Géraldine stojí za jeho pozornost.) Ne, sotva deset minut. (Ujistila ho, že dlouho nečekala, ale bylo jí jasné, že i kdyby si postěžovala, že se opravdu hodně zpozdil a ona tu na něj čekala dlouho, jemu by to bylo úplně jedno. Spíš to bylo jen zdvořilé gesto. Ano, někdy uměl být i zdvořilý. Pomalu jim nosili na stůl, obsluhy si nevšímala, jako by tam nebyla, věnovala svou veškerou pozornost Matthiasovým očím. Bylo jí jedno, co jí zrovna jako předkrm přistálo na talíři. Na zdejší kuchyni si nikdy nemohla stěžovat.) Špatný den? (Povytáhla zvědavě obočí.) Nebo vás v dramatickém kroužku vás učili nové scénky? (Ano, možná si ho trochu dobírala, ale tohle byl ještě slabý odvar, dokázala být mnohem horší, otravnější. Mírně se ušklíbla pod vousy. Svůj úšklebek skryla ve sklence s prvotřídním vínem.)

Matthias
Člen

Schmatne pohár od prislabého vína, ktoré spočívalo na stole už dlho predtým, a prevráti ho na jedenkrát do seba, tváriac sa, že celkom vypustil krátku výmenu pohľadov utrápenej obsluhy a jeho hlavnej, osobnej čarodejnice. Bolo nezmyselné čakať pomoc práve od niekoho, kým bola Géraldine. Od niekoho, kto vyrastal pod jeho padlými krídlami, koho sám Kat z Bronxu vychoval na vlastný obraz. Ľudia boli tak potrhlí, tak patetickí, naivní… stačila im štipka nádeje, aby natiahli ruku a napokon prišli o všetky prsty.
Jeho pery sa stiahnu do akéhosi aroganciou pretkaného, značne podráždeného úškľabku. “Dobre.” Odvetí len nezaujato, ľahostajne. Patrne, nevyžíval sa dnes v jej spoločnosti tak ako za iných časov, časov, kedy mu vodcovia iných klanov neklopali na dvere, pripravení bodnúť ho dreveným kolom do hrude ako náhle otvorí. Niežeby sám bol iný… nie, on bol ešte tisíckrát horší. Bolo by až priľahké nevenovať jej jediný pohľad, pozornosť, ktorá mohla byť často drahšia, cennejšia než čokoľvek materiálne. Na konci dňa si ju však našiel vždy, prepaľujúc diery do temnotou a rovnakou strasťou preplnených zreničiek. Sledoval ju ako jastrab, pripravený pretrhať jej končatinu od druhej. Sledoval ju ako monštrum, ktorým vždycky býval… a ona hľadela späť.
S tichým výdychom zvraští obočím a znudene prevráti očami nad jej neustálou potrebou pridávať do živého ohňa ďalšie triesky. “Vieš, že mám rád ten tvoj štipľavý jazyk, ktorý tak rada využívaš k mojej neustálej provokácií, ale možno by si si mala dať pozor, aby si oň jedného prekliateho, veľmi skorého dňa neprišla.” Zakončí so sarkastickým, chladným poloúsmevom na tvári, venujúc jej preňho značne typickú vyhrážku. Mohla i nemusela ju brať vážne, pri Matthiasovi nikdy nebolo celkom isté, či svoj sľub vyplní, alebo slová zostanú len slovami.
Pohár od Whiskey takmer vytrhne obsluhe z ruky a bez akéhokoľvek ďalšieho slova si vyleje všetok jeho obsah priamo do hrdla, nepohnúc väčšmi ani brvou. “Tí naivní queenski idioti majú pocit, že je chytré sem stále posielať ďalších upírov, aj keď sa im vždycky vrátia len niekoľké časti.” Prenesie uštipačne, byť len otázka času, kedy jej odhalí niečo podobné ako vždy, keď sa jednoducho potreboval “posťažovať.” “Tak som sa postaral o to, aby sa im tentokrát nevrátilo nič.” Zahľadí sa na niekoľko sekúnd do priestoru a slabo pokrúti hlavou. “Samozrejme, ak by môj nemožný klan nebol plný bezvýznamných babrákov, ktorí nechali dobrú polovicu uniknúť.” Nebolo to ani z desatiny všetko, čo sa za posledný týždeň nahromadilo v jeho žlči, však nemal potrebu si jej dnes vylievať svoje neexistujúce srdce akokoľvek viac. Mocensky sa zaprie o povrch stola, všímajúc si skôr drahý lieh, než jedla, ktoré prirodzene nahrádzal čerstvou krvou.

Geraldine Gael Berengar
Člen

(Věděla, že by ho neměla provokovat dlouho, nebo nějak víc intenzivně. Matthias byl nevyzpytatelná a výbušná povaha, ale ona za ta léta moc dobře věděla, co si může dovolit a kdy. Ano, kdyby do něj rýpala i nadále, zřejmě by jí zpřelámal hnáty, ale ona se na něj jen zářivě usmála a napila se vína ve svém poháru. Měla odzbrojující úsměv, který na Matthiase spíše platil jako další popíchnutí, ale už ne tak velké, aby bylo třeba to nějak komentovat. Ale sama usoudila, že to není s tou jeho náladou tak zlé, alespoň v její přítomnosti ne. Matthias měl zřejmě těžký den, ale byl by jí schopný dát bez varování pár facek za takovéto poznámky, kdyby byl až tak hrozný. Rozhodl se ji jen varovat a napomenout. Ovšem stejně na něm viděla, že ho něco opravdu vytočilo. A nebyla to zřejmě jen nějaká prkotina, i když Matthias býval dost prchlivý a jeho nálady se někdy měnily hodně rychle. Proto čekala, jestli se dá do řeči, nebo to dnes bude ten den plný mlčení. Posilnil se alkoholem. To by mohlo znamenat, že jí přeci jen poví, co ho dnes tak vyvedlo z míry. Ale nechtěla na něj nějak tlačit, protože to už by se spíš zatvrdil a neřekl by ani slovo. Matthias měl dnes ovšem sdílnou náladu, takže se dozvěděla, co se stalo. Braganza si opravdu myslela, že když vyšle hlouček upírů, že tím snad něco dokáží, že vybojují nějaké to území navíc, ale vždycky jen přišli o svoje lidi. Možná jen zkoušeli, jakou má klan trpělivost. Matthias vždycky nechal poslat různé části, které zbyly z těl mrtvých upírů zpět Braganze, aby jim poslal jasný vzkaz, že s ním si nikdo zahrávat nebude. Možná tak Braganza zkoušela obezřetnost upírů z klanu Onyx, jejich slabinu. A pokud teď utekla část upírů, kteří sem z Braganzy přišli špehovat, Braganza by si mohla snadno odvodit, že teď na tom klan Onyx možná nebude nejlépe, ale stejně by jim moc neradila, aby tak soudili podle jedné akce. I když je to mohlo navnadit dělat více a více výpadů. Neslyšela ráda, že se vše nepovedlo podle Matthiasových představ.) To opravdu nerada slyším. (Zamračila se. Samozřejmě to myslela upřímně. Neúspěch Matthiase byl i jejím neúspěchem. Pak mohutně vydechla. Měla na to i svůj názor. Nevěděla, jestli ho chce Matthias slyšet, ale i tak se rozhodla, že mu ho sdělí. Nemusel s ní souhlasit, ale možná by se nad tím mohl zamyslet.) Máš mezi upíry většinou horu svalů. Nepopírám, vypadá to dobře na pohled. (Mírně pokývala hlavou a pak odložila vidličku od předkrmu, aby jí mohli přinést hlavní chod.) Ale sháníš upíry jen po věznicích, konkrétněji spíš v jedné z nich. Jsou to rváči, zvířata, nepopírám, že živočišnost jim nechybí, ale někdy je potřeba víc, než horda svalů. Ve věznicích v Bronxu není zrovna moc nejchytřejších lidí. Nepotřebuješ jen svaly, potřebuješ, aby tvoji upíři měli taky něco v hlavě. (Gestikulovala svou vlastní rukou, aby tak poukázala na hlavu, aby tak svým slovům dodala ještě větší ráz.) Něco víc než piliny. (Probodla ho velice intenzivním pohledem a napila se k tomu vína.) Vím, že je mnohem těžší ovládat někoho s vlastním úsudkem a vlastními myšlenkami, ale není to nic, co bys nezvládl. (Ona sama byla vychytralá jak liška a plnila Matthiasova přání. Nepovažovala se však za někoho, koho by měl Matthias pod svou mocí úplně.)

Matthias
Člen

Okrem toho, že podobné piatkové večere nemali žiaden hlbší význam ako ich malé spoločné odreagovanie, väčšinou sa s Géraldine nezdráhal zachádzať aj do vecí týkajúcich sa klanu. Veľmi dobre poznala jeho chod, jeho silné stránky i slabšie, tie, ktoré mu nedali po nociach spávať. Napokon, postaral sa o to, vychoval ju tak. Jeden lakeť si položí na okraj stola, zapierajúc sa dozadu o opierku masívnej, gravírovanej stoličky. Tmavomodré, perfektne padnúce sako obrysovalo jeho stavané ramená, akoby mu snáď bolo šité na mieru a lesklé strieborné manžety, vzopnuté v rukávoch, v sebe odrážali vrytý krížový znak. Znak klanu, ktorý založil, ku ktorému patril a ktorý… neodmysliteľne patril jemu. Potichu vydýchne do prázdneho priestoru, zľahka a hlavne s nechuťou špúliac spodnou perou v čírej nezmyselnosti a zbytočnosti svojich podriadených. Géraldine nebola jediná, kto tieto slová počúval nerád. To na jeho pleciach všetko stálo, pod jeho pohľadom sa hýbalo, fungovalo. A on neznášal, priam nenávidel, keď niečo nešlo podľa jeho predstáv. Čokoľvek. Neoplýval výslovnou potrebou počúvať jej pravzácne rady, však bola jedinou, ktorej názor nezavrhol ešte v jeho samotnom zrode. Iste, načúval menšej hŕstke vyvolených, no nikdy sa neriadil nikým, než sám sebou… možno preto dnes stojí tam, kde stojí. Možno preto je jediným miestom, kde dokáže prežiť, kde dokáže myslieť a konať, tá najvyššia priečka. Priečka kráľa.
Ešte pevnejšie zvraští obvod skleneného pohára v útrobách svojho kamenného stisku. Oči už niekoľko sekúnd výrazne stvrdli a zakotvili v jej pohľade, držiac sa ho a bez akejkoľvek reakcie vnímajúc, však netváriac sa dvakrát zaujato. Ústa zvieral v ohrnutí, čelo mal nakrčené, akoby nad niečím premýšľal, alebo sa len premáhal, aby ju po prvej vete neumlčal. Iste, jej slová dávali zmysel, podávajúc jedno z mnohých riešení, ktoré bolo tak prekliate očividné, že nešlo prehliadnuť. Jeho upíry… banda buranov a zvierat, ktorým bolo treba dať len nažrať, aby boli spokojné. Hory mäsa, svalov a fyzickej sily, roztrhajúc na zanedbateľné kúsky všetko, čo skríži ich cestu. Nepoznali zľutovanie, nepoznali emócie… všetko ľudské im bolo neznáme. Pokiaľ by však niekto chcel merať veľkosť ich inteligencie, o svoju prácu by prišiel ešte pred zotmením. Konečne od nej odvráti zrak, podvedome si v prstoch prevracajúc nožík od hlavného chodu, ktorého sa počas celej doby ledva dotkol. Niežeby ju už nevnímal, práve naopak. Len ho akosi pomaly prechádzala chuť. Posledná veta ho však pritiahne späť, pritiahne len ostré hroty jeho ľadových dúhoviek, prepáliac tie jej na smiešne uhlíky ničoho, lež popola. Pery sa mu konečne pohnú, zvŕtajúc sa v ľahkom pousmiatí, ktoré mohlo byť množstvo krát ešte horšie ako ich úzka línia. „No nie si jedna z tých chytrých Géraldine?“ Prenesie čisto teatrálne, pričom sa zahľadí na hrot strieborného príboru a letmo ním stočí na bielom porceláne. Akoby ju zosmiešňoval, akoby jeho cynizmus a sarkazmus nepoznal hraníc a jediný, kto mal vždy pravdu, kto videl veci, o ktorých iní nemali ani poňatia, bol on sám. „Uisťuješ ma o vlastných schopnostiach… Dúfal som, že som ťa naučil lepšie, než to.“ Vydýchne takmer bez tónu, udržujúc si svoju kamennú tvár, ako sa ich zraky opäť stretnú v prostriedku stredne dlhého stola. Mohla už od Matthiasa schytať stovky lekcií, lenže i ona musela poznať, že ich nikdy nemôže byť dosť, dostatok. Nemusela ich chcieť počúvať a nemusela ich ani potrebovať počuť, no ak sa s ňou samotný vodca už obťažoval natoľko, aby jej vysvetlil vlastné pohnútky, ktoré ho viedli k tomu, že jej nápad bez uváženia zavrhol… bola nútená si to vypočuť do poslednej bodky. Zreničky očí sa zúžia, rysy stvrdnú a zároveň sa uvoľnia – bol to pohľad, ktorý dokázal dať len on. „Lojalita a oddanosť…“ prenesie, nadraďujúc ich nad ostatné, „dve veci, ktoré vždy pominú medzi prvými. Moc je dominancia, kontrola… strach.“ Dodá dôležito, neprestávajúc točiť s ostro nabrúsenou čepeľou. „Pokiaľ chcem mať nad niekým moc, musí to byť niekto, kto sa ním nechá spútať, niekto dostatočne prízemný na to, aby zastal, keď mu poviem, aby urobil jediný krok, ak si nebudem želať viac.“ Jeho hlas sa zvýši o niekoľko oktáv, doslova si podmaňujúc každú stotinu tikajúcich hodín. „Nepotrebujem ich na to, aby premýšľali, Džidži,“ precedí napokon, zmierňujúc vlastný tón tou smiešne familiárnou prezývkou, ktorú jej tak obľuboval dávať, „potrebujem ich na to, aby sa ma báli.“ Držal si jej oči, nepúšťajúc z tých svojich, nech by chceli uniknúť už kamkoľvek. Držal ju vo svojich spároch, nehodlajúc tak skoro pustiť, uvoľniť. Tvár bola stále chladná, bez emócií, slová však opisovali jeho posadnutosť mocou a nadvládou. Jeho prahnutím a bažením po moci, po kontrole, po… strachu. „Po storočiach sa vždycky naplní jediné pravidlo.“ Ručičky odbijú novú hodinu a hrot noža sa konečne prestane točiť. „Koniec koncov, každý s vlastným úsudkom a myšlienkami skôr či neskôr prejde na vlastnú stranu. Skôr či neskôr…“ Sekunda zrazu preruší druhú a je všetkým, čo stačí, aby sa jeho paža stihla natiahnuť a jedálenský príbor preletel okolo čarodejnicinej hlavy v skutočne milimetrovom odstupe, pristávajúc zabodnutý až po čepeľ v protiľahlej stene. „Zradí.“ Odkaz tak jasný, že ho v miestnosti nemohla prelomiť ani temnota. Hľadel na ňu, akoby sama bola zradcom, ktorý ho práve bodol do chrbta, neveriac nikomu a ničomu, čo mu je núkané pod nos na podnosoch. „Okrem toho, na premýšľanie tu mám teba.“ Uškrnie sa pokrivene, dodávajúc vete dostatočnú iróniu. On veľmi dobre vedel, o čo Braganze ide. Vedel, čo nikto. Čo nepovedal ani svojím najvernejším, ani jej a čo si napriek výslovnému výsmechu, ktorý Braganze venoval na zlatom táce aj s hlavou ich smiešne slabého posla, nechával neustále prehrávať v mysli… nemôcť sa tej myšlienky, toho nápadu, zbaviť. Než by však ktokoľvek z nich stihol povedať čokoľvek ďalšie, od dvier sa ozvalo hlasné klopanie, sprevádzané vpádom jedného z vyšších, klanových členov. Otrávene pretočí očami a odleje si z fľašky až po povrch pohára. „Vodca…“ začne upír po chvíle váhania, než ho neoplývajúc trpezlivosťou preruší. „Robert…“ Komentuje bez jediného pohľadu, či záujmu, „nepovedal som ti, že máš ísť?“ V tom momente nebol viac než hmyz, ktorý ho vyrušoval, hmyz, ktorého sa chcel zbaviť, nevediac, čo za správu mu nesie. Možno v ten večer bolo i jeho samotným šťastím, že sa upír nedal odradiť. Možno ďalšou starosťou, ďalším krížom v ich smrtiacom znaku. „Boli sme pri hraniciach odpratať telá… a niečo sme našli. Myslel som, žeby vás to mohlo zaujímať.“ Zľahka zvraští obočím, napokon predsa len natáčajúc hlavou do strany a s kradmou kuriozitou na jazyku naň pohliadnuc. „Počúvam.“ Prehodí, stále nepokladajúc pohár z rúk. Upírov pohľad na sekundu snáď prvýkrát spočinie na Géraldine, než sa doslova cvičene vráti späť k Matthiasovi. „Asi bude lepšie, ak to uvidíte sám.“ Vodcovu tvár zachváti skalná nedočkavosť, ako hrubé obočie poputuje dohora a oči v pobavení zastanú na jeho predchádzajúcej, jedinej spoločníčke. „No počuješ to… on si skutočne MYSLÍ, že to tak bude lepšie.“ Uchechtne sa sporo a v symbole čírej nadradenosti si spojí ruky nad stolom, zapierajúc si bradu o hánky. Áno, dnešným dňom jeho upíry získali aj vlastný úsudok, hotové prekvapenie za prekvapením. „V tom prípade by som to asi nemal prepásť. Čo hovoríš, moja drahá?“ Venuje jej ďalšie, intímnejšie oslovenie, než v zábere dopije posledné kvapky liehu a vstane od stola, nestrácajúc ani stotinu. Jeho kroky boli priame, tieň akoby sa len mihol vo dverách, nasledovaný upírom, ktorý ho viedol k prednej bráne a zároveň sa mu pratal z cesty. Bolo na Géraldine, či sa k ním pridala, alebo v pokoji dojedla svoju večeru.

Geraldine Gael Berengar
Člen

(Matthias nerad poslouchal a naslouchal někomu jinému než sobě. Myslel si, že on má tu největší pravdu, že jeho plány a názory jsou ty nejlepší a nejpovolanější. Člověk si s ním mohl dovolit nesouhlasit, ano. On nikoho nenutil do plnění jeho rozmarných rozkazů, nikoho nenutil, aby s ním souhlasil vždy a ve všem, ale pokud jste rozkaz neprovedli, nebo jste si s ním dovolili nesouhlasit, neměli jste místo v klanu. Vlastně jste neměli místo na tomhle zpropadeném světě. Takže názorová odlišnost a neposlušnost stála už mnohé život, protože Matthias nedovolil, aby ho někdo zpochybňoval. Ona tvořila jakousi výjimku, co potvrzovala pravidlo. Samozřejmě, že ho nikdy nemohla zpochybnit před svými lidmi, vlastně se ho netroufla zpochybňovat nikdy, ale neznamenalo to, že by vždy se vším souhlasila. Ona byla jedna z mála, jejíž názor si Matthias alespoň vyslechl, když už o něm neuvažoval jako o řešení. Nikdo jí neutrhl hlavu za to, že měla jiný pohled na věc. Ale Matthiasovu moc nikdy nezpochybňovala. Nebyla hloupá. Naopak byla chytrá až moc a v bystrosti a inteligenci dělala Matthiasovi dobrého partnera. I možná proto nikdy její názory nesmetl ze stolu, jakmile začala mluvit. Dokázala mu být hodně cennou nápomocí a on to dost dobře věděl. Neovládal ji, ale měl nad ní moc dost velkou na to, aby se k němu neotočila zády a nejela jen sama za sebe a vlastní zájmy. Někdy ho měla plné zuby, štval ji, dokonce ji mnohdy fyzicky trestal. A neznamenalo to dostat na holou, on si uměl vymyslet mnohem rozmanitější tresty. Pokud od něj dostala pouhou facku, ještě nebylo tak zle. Nikdy ale zatím neuvažovala o tom, že by klan opustila, alespoň ne od doby, co byl zavražděn její manžel Charles. Tehdy chtěla opustit klan, chtěla opustit i samotný New York, ale klan Midwout nepřál svému čaroději štěstí v životě a lásce, tak ho raději zabil. Mohla se vymanit ze spárů Matthiase ještě celkem včas, nebyla tehdy ještě tak zkažená. Dávala najevo svoje pocity a city, láska jí nebyla cizí, smích, upřímný veselý smích se dral často z jejího hrdla. Charles pro ni byl někým, s kým si život mimo klan představit dokázala, ale nebyl jí dopřán. Po jeho smrti chtěla vytěsnit všechny ty krásné okamžiky, které jí jen způsobovaly ukrutnou bolest, jenž stravovala její nitro. Po boku šíleného Matthiase to nebylo zase až tak těžké. Vytěsnila všechnu svou vnitřní krásu a zůstal jen chlad a krutost. Nebylo místo pro lásku, soucit. I proto vlastně nikdy nemohla s určitostí říct, jaké city chová právě k Matthiasovi. Možná, že necítila vůbec nic. Možná, že se v ní mísilo v jeho přítomnosti tolik pocitů, že se v tom zmatku nemohla vyznat, takže to vyšlo nastejno, jako by nic necítila. I přesto se jí záležitosti klanu a Matthiase dotýkaly, protože to znamenalo její zraněnou ješitnost. Byla si vědoma toho, že je mocná, takže pokud někdo zpochybňoval klan, zpochybňoval tím i ji. Nikdy nemohla dost dobře vydýchat, když se klanu nedařilo, nebo když se stalo něco, co klan zeslabilo nebo zesměšnilo. Brala to jako osobní prohru, jako výsměch její osobě. Proto nerada slyšela o neúspěších klanu, ať už byly banální nebo zásadní. I proto cítila, že se musí do hovoru vložit, že se pokusí Matthiasovi poradit, i když jí bylo jasné, že to bude, jako kdyby mluvila do větru, dokonce se snažila pohladit jeho ego, i když i ona sama musela uznat, že na ni to bylo dost laciné gesto. Matthias byl od ní zvyklý spíš na plamennou diskusi a mnohdy nesouhlas, než na pochlebování. Možná proto byla skoro jediným člověkem, kterého dokázal vyslechnout. Nechodila kolem horké kaše, řekla pokaždé svůj názor, ale uměla si ho i patřičně odargumentovat. Dnes byla ale až příliš unavená na zdlouhavé argumentace, proč by to mělo být tak a tak. Jenomže pochlebování se jí moc nevydařilo.) Naučila jsem se mnohé, od tebe, od jiných, sama od sebe. Bohužel jsem s vyvyšováním tvého ega asi začala až příliš pozdě na to, abys bral tyhle moje poznámky nějak vážně. (Věnovala mu jeden ze svých kyselých úšklebků a pak do sebe oklopila zbytek sklenice s vínem. Přestalo ji bavit pít jako diblík. I když by to člověk do ní možná neřekl, měla dost velký splávek a na to, že byla smrtelník, vydržela pít dost dlouho a ve velkém množství. Podle jeho probodávajícího pohledu, který si ji našel úplně všude tak, že nakonec stejně byla nucena se mu dívat přímo do očí, i když by náhodou nechtěla, jí bylo jasné, že ještě neskončil. Nejspíš jí potřeboval dát další lekci do života. Loajalita a oddanost opravdu nebyly věci, které by se daly získat jen tak a udržely se snadno, ale věděla o upírech, kteří jsou věrní a loajální jiným klanům a za nic na světě by se své loajality nevzdali. Samozřejmě byli i tací, kteří zradili. Strach, o kterém mluvil Matthias, byl opravdu skvělým prostředkem k tomu, jak si udržet bezmeznou poslušnost. Pokud někdo neměl z Matthiase dostatečný strach, znamenalo to, že by mohl být neposlušný. A takových se Kat z Bronxu rychle zbavoval. Neodvážila se od něj odvrátit zrak. Kdyby to udělala, dávala by tím Matthiasovi až moc navrch, ale taky by to mohl brát jako urážku, že se mu nedokáže dívat do očí, když on s ní mluví a přímo si její pohled vyžaduje. Neodvažovala se dokonce ani pohnout. Snad jen při jeho oslovení „Džidži“ sebou mírně škubla. Nenáviděla to oslovení. Jako by jí říkal, že je stále ta malá holka, která potřebuje zdrobněliny. Jako malou ji to možná bavilo, možná si myslela, že když ji tak oslovuje, má ji opravdu rád, záleží mu na ní, ale tyhle iluze ztratila opravdu hodně rychle. Byla přímo konsternovaná tím, co se zde odehrávalo. A stačil k tomu jeho hlas a jeho pohled. Skoro se ani neodvažovala dýchat. Oči jí začaly skelnatět z toho, jak málo mrkala. Její tělo bylo napnuté jako struna, očekávala, co se stane, protože tenhle svůj proslov musel zakončit něčím teatrálním. Musel jí ukázat, že je jen na místě se ho bát, že ani ona si nemůže být jistá, že se jednou neocitne na listině zrádců. Skrývala před Matthiasem mnohé. Dokonce i míru svých schopností. Kat věděl, že je to velmi schopná a nadmíru mocná čarodějka, ale ani ve snu by ho nenapadlo, že před ním skrývá některé ze svých schopností. Nekromancie. Možná, že by mu touto svou schopností vyhrála válku, jenomže s touto schopností je nutno nakládat velmi opatrně. A Matthias by opatrný nebyl, protože ač ona bažila po moci a vítězství, on po tom toužil chorobně. Najednou kolem její hlavy proletěl nůž. Kdyby se jen trochu pohnula, skončil by v její hlavě. Mohutně polkla. Matthias uměl být dost působivý a přiměl vás se bát i vlastního stínu, když na to přišlo. Ona ve strachu spatřovala adrenalin. Častokrát se přistihla, že se jí líbí bát se ho. Bylo to zvrácené, ale zároveň osvěžující, protože jakmile se člověk zase volně nadechl, bylo to lepší než cokoliv na světě. Mohla by ho zradit, ale neudělá to. Její život v klanu jí vyhovoval, možná i proto, že dlouho nezažila jiný. Buď si na něj nepamatuje, nebo si ho nechce pamatovat.) Budu přemýšlet i za celý klan, pokud to bude třeba. (Znovu se uvolnila, jako by se před chvílí vůbec nic nestalo. Jako by nad tím mávla rukou, protože to bylo taky to jediné, co s tím mohla dělat, pokud o tu ruku nechtěla přijít. Ozvalo se silné zaklepání a do jídelny vešel Robert, jeden z výše postavených. Když ho nechal mluvit, musela říct, že i ji začalo zajímat, co z něj nakonec vypadne. Co tedy našli? Robertův opovržlivý pohled jejím směrem byl dostatečně výmluvný na to, aby věděla, že před její osobou mluvit nebude. Co si o sobě ten bezvýznamný parchant myslel? Že ji může ignorovat? Kývne hlavou směrem k Matthiasovi, že by měl rozhodně jít, protože by si nikdo nedovolil rušit vůdce od večeře, kdyby to nebylo zatraceně důležité. Než stihl upír vyjít ven za Matthiasem, vstala od stolu a vrhla na Roberta přísný pohled. Tak přísný, až se z něj chudák začal dusit. Působila na něj její neviditelná moc. Postavila se před něj, vycenila na něj vztekle zuby.) Ještě jednou tohle uděláš a tvoje střeva se budou válet jako dekorace na vstupní bráně sídla. (Zavrčela na něj a teprve pak ho pustila ze spárů moci, aby mohl jít Matthiasovi ukázat, o co se jedná. A ostatně taky jí, protože ona si to rozhodně nechtěla nechat ujít. Následuje tedy oba dva muže.)

Matthias
Člen

Dvakrát ho nezaujímalo, čo sa deje za jeho chrbtom. Či si už Géraldine potrebovala na niekom vybiť svoju dnešnú náturu, alebo ťahala za tie pomyselné, malicherné nitky, dusiac ho vlastným dychom… akt to bol istotne účinný, ešte väčšmi efektný, no celkom zbytočný. Na druhú stranu, mohol by ju za to viniť, mohol by jej to zakazovať? Nebola iná, než on sám, nebola odlišná. Tiež si potrebovala dokazovať svoju moc, svoju prevahu nad ostatnými, akonáhle sa jej s niečím spriečili, či nekonali tak, ako to vyžaduje, znesie. Bola tým malým, nepovšimnuteľným hadom s tým najjedovatejším predkusom. Opäť zľahka ohrnie spodným rtom v značne neohúrenom geste, však nechajúc jeden z kútikov šklbnúc sa pobavene do strany.
Vchodové dvere sídla sa roztvoria dokorán. Okolie je však prázdne, vyľudnené. Len pred vysokou, železnou bránou stojí hŕstka upírov, ktorí nie sú dostatočne vysoko, aby mohli vstúpiť dnu. Stáli tam očakávajúc svojho vodcu. Stáli tam s igelitovým vrecom a už na kilometre za sebou zanechávali pach po hnilobe. Stáli tam, až pokým ten malý hlúčik nenarušil a nepokynul jednému z nich, aby mu ukázal čia hlava leží v jeho vnútri. Nebol hlúpy, bolo celkom očividné,
čo mu dotiahli priamo pred nos. Predtým zopnutá taška sa roztvorí a Matthiasove modré dúhovky pohliadnu dnu bez akéhokoľvek vedľajšieho afektu, či reakcie. „Rafael.“ Prenesú jeho pery, však bez ľútosti, bez akýchkoľvek pocitov, ktoré by len značili smútku, či vôbec zaujatiu. Odvráti zrak od igelitu a zopne ústa, akoby sa nemali už nikdy oddeliť. Ony sa však oddelia, a to v hneve, v ďalšej vlne zlosti a podráždenia, ktoré ho napĺňalo väčšmi a väčšmi. „To je to, čo som tak strašne potreboval vidieť?“ Odvrkne nonšalantne, smerujúc otázku k upírovi, ktorý ho od jedálenského stola vytiahol až sem bez hocijakého patrného dôvodu. Rafaela zabil jeden z upírov queenskeho klanu, nič nové, nič zaujímavé. „Nejde o Rafaela, vodca… ide o miesto, kde ho našli.“ Tvár sa zvraští nechápavosťou, no i očakávaním. „Upíri hovoria, že tam boli tunely… kilometre dlhé. Ale nechceli ísť príliš ďaleko, pokiaľ im nedáte povolenie.“ Poslednú vetu, akoby prepočul, zostávajúc niekoľko siahodlhých sekúnd visieť na tej prvej. Nemal vedomosť o žiadnych podobných tuneloch na území Bronxu, nemal vedomosť o ničom z toho a zo všetkého najviac, ho dokázalo rozhodiť práve vlastné nevedomie. Zatne zuby, jeho sánka spevnie, stvrdne na pevnú oceľ, ako upíra prebodne pohľadom, v rýchlosti a letmosti sa obracajúc na viacerých, akoby si chcel jeho slová overiť. Ramená sa mu ešte väčšmi zrovnajú, vystrú, podávajúc obraz nadradenia a vyrovnanosti. “Tunely…” zopakuje tichým hlasom, sťa len nezachytiteľný výdych. Zrak utkvie v holom priestore, v ničote, ktorá ich obklopovala, prehrávajúc si novú informáciu stále dookola a dookola. Bolo viac ako patrné, že nad niečím premýšľal, že sa nad niečím pozastavil, zatiaľ však prvotné myšlienky nechávajúc vyznieť len tichom. Zrazu, v jednej sekunde, akoby sa všetko obrátilo o stoosemdesiat stupňov. Akoby poznal i posledný detail a presne vedel, čo sa upírom podarilo vykopať z horúcich pekiel. Tvár sa mu zvraští úškľabkom, prechádzajúc v tesnosti spopred Roberta, ktorý mohol byť akokoľvek vysoký, i tak sa nad ním Matthias týčil. “Kam vedú?” Prenesie rádoby pokojne, jasne držiac svoj tón v tej nebezpečnej nízkej tónine. “Nešli sme ďalej, my…” začne bľabotať s tou otravnou, rozčuľujúcou neistotou, ktorú by z neho musel niekto jedine vymlátiť, aby sa jej zbavil. Prevráti očami a v stotine zdrapí upíra za plece, doslova vnárajúc prsty do jeho mäsa. “Nie, ty idiot… na ktorú stranu?” Precedí netrpezlivo. “Sú pri hraniciach s Queensom…” odvetí Robert, zatínajúc prsty do dlaní v bolesti, na jednu stranu ani nerozumejúc tomu, čo sa snaží vodca zistiť. “Ale nevedú do Queensu, vedú snáď?” Patrne, Matthias vedel niečo, čo ostatní nevedeli, žijúc tu príliš dlho, aby sa ešte nechal niečím prekvapiť, či skutočne zaraziť. Nakoniec z neho predsa len vytiahne prsty a celkom ho pustí, venujúc mu jediné, opovrhnuteľné pousmiatie a obracajúc sa v kruhu do hlúčika. “Nájdite mi tú jeho malú brooklynskú ludru a vypadnite, než mi z tej zdochliny napáchne celé sídlo!” Pohodí roztvorenou dlaňou k prehnitému igelitu, neznesúc dlhšie vo svojej prítomnosti ani jedného z nich. Však nemal na výber, dnešný deň už tak či onak nemohol dopadnúť horšie. Rafael si už mesiace neplnil svoje povinnosti tak, akoby s očakávalo, patrilo, na jedného z vyššie postavených. A za to celé nemohlo nič, lež jeho nová, ľudská bábika, prenosný sáčik s krvou, ktorý sa stal všetkým, čo ho začalo zaujímať, trápiť. Dievča z Brooklynu… až priveľa náhôd v jeden večer.“Robert…” Zadrží ho niekoľkými slovami, než by sa stihol odpratať rovnako ako ostatní členovia, ktorí razom zmizli v závane vetra, nechávajúc tam stáť troch, nie tak celkom, ľudí. Snáď po prvýkrát za celú tú dobu sa s kamennou tvárou otočí za Géraldine. “Preto dnes dokázali utiecť. Preto ich tie bezvýznamné psiská nechytili.” Upíri, o ktorých sa dnes bavili a ktorí sa, podľa slov jeho Redneckov, doslova vyparili pod zem. “Huh, aké geniálne…” dodá napokon naplnený sarkazmom, “ťahať svoje tajné špinavé prechody pod vodnou hladinou.” Pokrúti hlavou a vráti sa späť k Robertovi, jedinému, ktorý tu na rozkaz vodcu, pretrval spoločne s nimi. “Zaveď ma tam. Chcem ich vidieť.” Nariadi mu s istotou, no i akousi panovačnosťou v hlase, venujúc ešte posledné zavadenie, poslednú štipku svojej pozornosti práve jej, než zmizne do chladu a čiernočiernej tmy všade rozpínajúcej sa noci. “Niečo mi hovorí, že to bola naša posledná spoločná večera na veľmi dlhú dobu… vráť sa dnu, Géraldine.”

Geraldine Gael Berengar
Člen

(Svou chůzí následuje oba muže. Nejde za nimi přilepená, dává si trochu na čas, ale ne tak, aby na ni museli zbytečně čekat. Zkrátka si dává nějaký ten odstup. Jakmile vyjde ven, spatří před branou hlouček upírů. To, že to byla banda zabedněných idiotů, bylo poznat jen z jejich postoje. Nejprve si myslela, že si snad přišli na něco stěžovat, že se snad chtějí proti něčemu bouřit. Vyloudilo jí to mírný cynický úsměv na tváři. Nebylo by to poprvé, co se někdo rozhodl zburcovat vzpouru, kterou pár dalších idiotů kvitovalo, a začali protestovat před hlavní branou. Zem se po nich slehla opravdu rychle, protože Matthias nic takového nepřipouštěl. Domnívala se tedy, že znovu zažije vzrušující podívanou, kdy létají vnitřnosti vzduchem, ale když se blížila za Matthiasem, uviděla zřetelně, že jeden upír drží jakýsi igelit a prokazatelně v něm něco třímalo. Její lehký úsměv na tváři vymizel a zůstalo jen podmračené obočí a pohled upřený na onen předmět v upírově ruce. Samozřejmě, že ten smrad, který se linul zevnitř ucítila, až když se přiblížila opravdu blízko. Neměla tak vyvinuté smysly jako upíři, aby to cítila už od vchodových dveří. I když si v jednu chvíli měla tendenci zacpat nos, neudělala to, protože svoje ruce potřebovala někde jinde. Měla je zaklíněné do sebe a založené na břiše, protože se snažila aspoň trochu zahřát. Bylo už dost pozdě a teploty šly hodně pod bod mrazu a ona na sobě měla jen krajkový overal, který rozhodně nebyl určen do takové zimy. Ale na to, aby si na sebe brala ještě kabát, opravdu neměla čas. Brala to ale statečně a až na husí kůži, která jí vyrašila všude po těle, na ní nebylo nic znát.
Konečně se jeden z nich rozhodl, že svému vůdci ukáže, co je uvnitř. Hlava, jak překvapující. Rafael… jak překvapující. Pomyslela si a dokonce i v její hlavě zněl její neslyšný tón hlasu jako ironií prosáklá houba. Všichni věděli, že Rafael byl v poslední době lehkovážný, nedával si dostatečně pozor, protože byl… zamilovaný. A jak se tak teď dívala na jeho hlavu, tenhle odporný cit, který je nazýván zcela neprávem tím nejlepším pocitem na světě, ho stál život. I ona jednou podlehla, jednou jedinkrát, když ještě byla tak mladičká, naivní a hloupá. Mohla jen děkovat za to, že tehdy neskončila stejně jako dnes Rafael. Ne, ji láska nezabila, ale jejího manžela ano. A i když je to už přes sto let, stále to bolelo, drželo se jí to jako klíště. Nenáviděla se za to, že to ze sebe nedokáže vypudit, že její srdce z kamene má sem tam malou prasklinku. Vrátila se ale duchem mezi přítomné, aby jí náhodou neušlo něco důležitého. Zrovna byla řeč o tunelech. Tunely? Tady v Bronxu? Netušila, že se tu nějaké nachází. A jak se zdálo z výrazu Matthiase, tak ani on netušil. Sice vypadal tak, že by na něm kde kdo nic nevyčetl, ale ona není kde kdo a neříká, že vždy, ale povětšinou dokáže i z Matthiasovy kradmé mimiky něco vyčíst. Někdy se prostě vyplatilo nemluvit a jen pozorovat. A to nemyslí zrovna jen teď. Za těch 130 let, co je na světě, se z ní stal dobrý pozorovatel, ale věděla, že je stále co zlepšovat. Ty tunely nemusely být ani příliš staré, ale že by vedly do Queensu? To si ona rozhodně nemyslí a podle otázky, kterou Matthias vyřkl, ani on ne. Ovšem ona by, na rozdíl od upírů, kteří se báli zkoumat tunely bez povolení, do těch tunelů šla a prozkoumala je, protože pak by Matthias mohl dostat mnohem celistvější informace, než mu byly předkládány teď, ale to byla prostě věc postupu… postupu mozku, který těm idiotům chyběl. Z upírova blekotání se jí dělalo akorát tak na zvracení. Obrátila oči vsloup, protože se ne a ne vymáčknout. Matthias si zkrátka musel odpovědět sám. Dokonce tak, že si spojil dvě a dvě dohromady, což u něj nepochybovala, že k tomu nedojde. Konečně si všimnul také jí, jak tam stojí. Vlastně až doposud byla jako tichá kočka, která čekala na to, až do své kořisti bude moci zatnout drápky.) Vskutku… Je-li ti život milý, zmiz z povrchu zemského. Doslova. (Braganza se možná mohla radovat z malého vítězství, protože jeden upír z Onyxu byl zamilovaným slabochem, ale rozhodně ne na dlouho. Vlastně už si sama pro sebe v hlavě tvořila jistý plán. Tušila, že Matthias bude chtít tunely prozkoumat a že její společnost k tomu potřebovat nebude, proto se nedivila, když ji poslal zpátky dovnitř, vlastně vzhledem k zahryzávající se zimě, byla i celkem ráda.) Vypadá to tak. (Přitakala na jeho průpovídku o společných večeřích. Ale nemohla říct, že by jí to nějak mrzelo, ale ani ji to netěšilo, nedělalo to s ní vůbec nic, i když někdy i ji dokázaly společné večeře mile – pokud se to tak dalo nazvat – překvapit. Pak se prostě jen otočila, stáhla ruce podél těla a vydala se zpět do sídla. Zabrousila do jednoho ze salónků, kde si zapálila krb a usedla ke klavíru. Tady v sídle nikdo nehrál, nikdo kromě ní a i ona se této zálibě věnovala víceméně potají. Tedy hrála, když bylo v sídle zrovna co nejméně přítomných uší.)

wpDiscuz